Szálláskeresés

2023-10-01
2023-10-02
  • Kezdőlap
  • Turizmus, fejlesztések a Tisza–tó területén

Turizmus, fejlesztések a Tisza–tó területén

A Tisza-tavi régió turisztikai kínálatának megalapozó eleme maga a Tisza-tó. A vízterület

természetvédelmi és turisztikai jelentősége miatt egyaránt folyamatosan fontos a turisztikai infrastruktúra, a turisztikai szolgáltatások fejlesztése is. A Tisza-tó vidékének turizmusa számos vonatkozásban különbözik az országos átlagtól, de még a két szomszédos statisztikai régió is teljesen más a wellness, üdülés, pihenés szolgáltatások, a szállás, szállások tekintetében, a kínálatban. Ugyanakkor olyan vonzerőkkel rendelkezik, és olyan egyedi előnyei vannak a Tisza-tó és egyáltalán a Tisza partvidékének, amelyek Magyarországon elsősorban erre a régióra jellemzőek, és egyre jobban megközelíti ez az üdülés, pihenés szempontjából tökéletes hely az európai hírnevet. A travel irodák közül egyre több foglalkozik a Tisza-tó és vidékének, a szállások, wellness hotelek kedvező ajánlatainak felkutatásával.

Kiemelkedő vonzerővel bír a Tisza-tó és a több helyen is fellelhető, őstermészeti képre alapozott ökoturizmus, ami egyre divatosabb a nyaralás, pihenés, üdülés és a wellness üdülés világában is: azt jelenti, hogy a lehető legközelebb a természethez, a környezetre, az élővilágra vigyázva, azt tiszteletben tartva pihenünk, felfrissülünk. Sok hotel, wellness hotel kínál az ökoturizmushoz illeszkedő programokat a Tisza-tó környékén és a Tisza partvidékén.

A régió további, regionális jelentőségű vonzerői a gyógy- és termálfürdők, a falusi, kulturális értékek, emlékek, a kiemelkedő wellness szolgáltatások, wellness szállodák ajánlatai. A helyi jelentőségű vonzerők, a nyaralás, üdülés, pihenés során a kínálatot tovább színesíthetik a Tisza-tó partvidékén: lovaglás, vadászat, gasztronómia, értékes, védett emlékek, templomok, kastélyok, kúriák találhatóak Tisza-tó partján, környékén.

Szálláshelyek tekintetében a Tisza-tó partvidéke egyre jobban fejlődik és egyre több, jobb minőségű szállás közül választhat. A Tisza-tó vidékén lévő hotelek sokféle speciális kiegészítő szolgáltatásokat is kínálnak, ezek közül a wellness a legkiemelkedőbb, s minden ehhez kapcsolható egészséges program, amitől a nyaralás, pihenés, üdülés igazán hasznos lesz.

Vendéglátó ipari egységekkel a Tisza-tó minden települése ellátott, a büfétől az étteremig több típus is megtalálható, s mindenütt kiemelt szerep jut a Tisza-tó remek halainak, ugyanis halételek területén a régió konyhája, gasztronómiai kultúrája az egyik legjobb, borai is díjnyertesek, világhírűek, finomak. Üdülés, pihenés, nyaralás során kóstolja meg a jellegzetes helyi halételeket, tájborokat a változatos, hangulatos éttermekben!

Tisza-tó part menti településeinek arculata az elmúlt évtizedekben, a tó kialakítása óta, jelentős változásokon ment keresztül, egyre szebbek a falvak, kisvárosok. Üdülőtelepek jöttek létre, amelyeken a szállások megbízhatóak és kedvező árfekvésűek, de vendégházak is számosan megtalálhatóak a Tisza-tó környékén, áraik barátiak. A települési központok megújultak, átalakultak, egyre változatosabb programok várják az idelátogatót, évente, pár évente megrendezett napok, fesztiválok, pl. zenei események, előadás napok is.

Tisza-tó turisztikai régió, méretéből adódóan, számszerűen a legkisebb vendégforgalommal

rendelkezik, a strandokon így sokkal nagyobb nyugalomban telhet a pihenés, nyaralás, nincs túlzsúfoltság, s ez egyszerűen azért van, mert ez a gyönyörű tó és vidéke egyszerűen még kevésbé ismert, mint például a Balaton vagy a Velencei-tó.

A szállások jelentős része a térségben magánszálláshelyeken működik, de a hotelek is egyre többféle, sokszor akciós ajánlattal szolgálnak, a pihenés, üdülés, nyaralás céljára, a Tisza-tó környékén a legváltozatosabb szállások találhatóak.

Jelentős a gyógyturizmus miatt idelátogató vendégek száma is, számos gyógyfürdő, wellness programokat kínáló szállás, travel iroda kapcsolódik a Tisza-tó környékéhez. A tó környékén az utóbbi években a turisztikai szolgáltatások színvonala egyértelműen emelkedett.

A Tisza-tó turizmusának legfontosabb alapja az egyedülálló természeti környezet, a tó, és a régión áthúzódó, 120 folyam-kilométeres Tisza szakasz.

A Tisza-tavi Turisztikai Régió épít a változatos attrakciók különböző formáira, a települések adottságai szerint differenciáltan, de összehangoltan folynak a fejlesztések, a városok és falvak együttműködő hálózatából álló egységes régió ez, ahol a pihenés, üdülés, nyaralás során igénybe vehető lehető legtöbb féle szolgáltatás, program nagy számban, változatosan, egész évben megtalálható. Tisza-tó környékén a turizmus szervesen beépül a lakosság és a települések életébe, egyik fontos eleme és húzóereje a helyi gazdaság felzárkóztatásának és fejlesztésének, egyben a legfőbb turisztikai vonzerőt jelentő természeti-környezeti értékek megóvásának és fenntartásának.

Az ökoturizmushoz hasonló súlyú, de területileg jobban lehatárolt kínálatot a természetes vizekhez kötődő, aktív vízi és vízparti sportok, programok adják, nyaralás, pihenés, üdülés során számos kedvező program közül válogathatunk, a travel irodák sokféle sport, kirándulás és túra programot szerveznek a Tisza-tó partvidékére egész évben.

A Tisza-tó kínálatának további jelentős, kínálatot színesítő részei a lovas turizmus, a gasztro turizmus, a vadászturizmus és a kastélyokra, kúriákra épülő örökségturizmus, egyre több helyen vannak lovas kiránduló, sport lehetőségek programok. A békés lovakkal az egész család megismerkedhet, a gyerekek tanulhatnak a friss levegőn lovagolni. A ló az egyik olyan állat, amelyik a leginkább pozitív hatással bír a vele foglalkozó ember tudatára, lelkére.

Vadászat céljára kiváló környék Tisza-tó térsége, apróvadra nagyon jól lehet vadászni, a vadásztársaságok kiemelt szerepet tulajdonítanak a régiónak és a travel irodákkal is együttműködve szolgálnak az Ön számára a legjobb ajánlatokkal egész évben.

A világörökség részét képező, nemzetközi érdeklődésre számot tartó Tisza-tavi Madárrezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park része. Ez a turisztikai kínálat teszi egyedivé Tisza-tó környékét, jelenleg erre épül fel az ökoturizmus legnagyobb része. A régió természeti értékei azonban nem merülnek ki a Tisza-tóval, ártéri erdők, füves puszták,

és más élőhelyek is hozzátartoznak a táj szépségéhez, nyaralás, üdülés, pihenés alkalmával ne hagyja ki ezeket sem!

A Tisza és a Tisza-tó menti területeken számtalan kiváló lehetőség adódik horgászatra, a Tisza-tó valóságos horgászparadicsom és maga a Tisza is. nemcsak csuka ,ponty, keszeg, hanem a távol-keleti halfajták, például a fehérfejű busa is nagy számban fogható, a tiszta, de tápanyagban gazdag tóban a halak jó nagyra, egészségesre fejlődnek. Számos szálláshely, hotel és travel iroda egyben remek útmutatással is szolgál horgászat tekintetében, megmutatják a legjobb helyeket és lehet horgászfelszerelést is vásárolni, kölcsönözni.

Tisza-tó környékén a nagy kerékpárúton kívül kerékpárutak jelenleg főleg jelentős gépjármű forgalmú főutak belterületi szakaszai mentén találhatóak. Egyre népszerűbb a kerékpározás az

utóbbi időben a Tisza-tó környékén. Tisza-tó körüli kerékpárút az egyik legegyenletesebb kerékpárút az országban, nagyon jól használható. A Tisza-tó térségének árvízvédelmét a Tisza viszonylag jó minőségű gátjai biztosítják.

Például a konferenciákra érkezők, az egészségturisztikai szolgáltatásokat igénybe vevők, a külföldi vadászok többsége igénybe veszi a magas színvonalú kereskedelmi szállás helyeket a Tisza-tó körül. Tisza-tó régióra jellemző már több olyan turisztikai forma is, mely nem igényel kereskedelmi szállás helyeket. Például napjainkban a természet-közeli nomád romantika ismét egyre inkább divatos a pihenés, nyaralás, üdülés terén.

Ugyanakkor ebből adódóan, a Tisza-tó valós vendégforgalmát a kereskedelmi szálláshelyek adatai nem pontosan tükrözik, sok kiránduló jön saját hálófelszereléssel, sátrakkal is és nagyon népszerűek a kedvező árú, bérelhető kis vendégházak a Tisza-tó partján.

 A vízi túrázók, a kerékpárosok, a fiatalok, a horgászok szeretik a kicsi, olcsó szálláshelyeket a Tisza-tó mellett, főleg, mert sok helyen egyben lehet horgász felszerelést, kerékpárt is kölcsönözni, közel van a strand vagy a jó horgászhely.

A kedvező, változatos, hangulatos szállások mindegyik fajtája jelentős létszámban van jelen a Tisza-tó környékén. Az elmúlt években jelentősen megnőtt a hibátlan szolgáltatási szinttel és jó konyhával rendelkező, minden tekintetben színvonalas vendéglátóhelyek száma. Tisza-tó vidékének települései néhány kivételtől eltekintve jellegzetes, alföldi kistelepülések hangulatuk a pihenés, nyaralás, üdülés során meghatározóan kellemes.

Üdülőtelepek is várják Önt több településen, a Tisza-tó partvidékén, ezeknek gyakran az ára is kedvező, Ön nyaralás, üdülés, pihenés során igen gazdaságosan is megoldhatja a programokat. A települési központok megújultak, átalakultak, szinte mindenhol van tájház, kisebb helyi emlékház, esetleg múzeum, s a települések sokszor rendeznek a Tisza-tó vizére csónakos, hajós, kenus túrákat, horgász, biciklis és egyéb túrákat, kulturális és természetvédelmi programokat, fesztiválokat. 

Mentőállomás a Tisza-tó mellett 10 településen van: Heves, Poroszló, Mezőcsát, Tiszaújváros, Polgár, Egyek, Karcag, Kunhegyes, Tiszafüred.

Egyértelműen előnyösnek bizonyult az ökoturizmus fejlesztése, a Poroszlói Ökocentrum, a hozzá kapcsolódó tanösvény már az első évben rendkívül népszerű lett, számos programmal várják az érdeklődőket, üdülés, nyaralás, pihenés során érdemes megnézni a poroszlói Tanösvényt is, a gazdag látnivalókat a tóparti szálláshelyek is csomagokban kínálják, amelyek gyakran tartalmazzák a belépőt is a Tanösvényre. Emellett Tisza-tó partján több vállalkozó is tervezi rövidebb tanösvények létrehozását, némelyik beruházás meglehetősen előrehaladott állapotban van. Egyelőre – a tó miatt – dominálnak a vizes élőhelyeket bemutató tanösvények, amelyek már most népszerűek különösen az idelátogató családok, gyerekcsoportok körében.

A horgászbarát szálláshelyek fejlesztése az utóbbi években nagy arányban haladt előre Tisza-tó partvidékén, ma pedig számos árfekvésű, sokféle profilú, szolgáltatások sorozatával ellátott szállás áll rendelkezésre a horgászni vágyók számára. Számos Tisza-tó menti település lakossága szívesen nyújt segítséget, ha Ön horgászni szeretne a Tisza-tó területén, szívesen megmutatják a legjobb helyeket.

Minden Tisza-tó menti településen megtalálhatóak a különböző vallásokhoz tartozó templomok, műemlékek, értékes látnivalókkal szolgálva pihenés, nyaralás, üdülés során. Néhány településnél fontos és nagy előny a Hortobágyi Nemzeti Park közelsége, illetve az arborétumok is.

A Tisza-tó partvidékén gyakran kerülnek megrendezésre hagyományőrző-, helytörténeti-, művészeti-, zenei- és sportrendezvények és vásárok.

Cimkék: : velence turizmus, tiszató turizmusa, turizmus a tiszatavon

Nyomtatás E-mail

Iratkozz fel az Elitszállás hírleveleire
Partly Cloudy
Budapest

Partly Cloudy

21°C

  • 07 May 2018

    Mostly Sunny 32°C 20°C

  • 08 May 2018

    Sunny 31°C 16°C

INFORMÁCIÓK

Panaszkezelés

Ügyfélszolgálat: (8:00-21:00)

Tel.: +36 30 944 9334

Hibabejelentő

E-mail: szallas@elitszallas.hu