Szálláskeresés

2022-08-18
2022-08-19

A Tisza–tó és környéke

A Tisza–tó

Magyarország második legnagyobb állóvize a Tisza-tó, amelyet az 1970-es évek elején, mesterségesen hoztak létre, a szigetek, a holtágak, a morotvák vízi világa ősi tájára hasonlít a látványa. A 127 négyzetkilométer összefüggő vízfelületű Tisza-tó alighanem éppen ezért vált igen hamar népszerűvé. Sokszínűségét kiemeli, hogy négy közigazgatási terület szomszédos a tó vidékével, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abauj-Zemplén, és Hajdú-Bihar megyék. Így a Tisza –tó vidékére látogató ízelítőt kaphat a Nagykunság, a Dél-borsodi és a Hevesi-síkság értékeiből, világából.

Maga a Tisza-tó hullámtéren jött létre, valójában gátak közötti, duzzasztott folyószakasz, ami tizenhat szigetet foglal magába és tíz öblítő csatorna tartozik hozzá. A Tisza jól kivehető medre, a március közepétől november elejéig tartó duzzasztási időszak idején 10-15

méteres mélységet is elér. A Tisza-tó hatalmas vízfelületén három öböl, az Abádszalóki, Sarudi és Tiszavalki öblök, és két, holtágakkal, duzzasztás előtti laposokkal, rétekkel tagolt tórészlet, a Tisza-tavi Madárrezervátum területe és a tiszafüredi Holt-Tisza különíthető

  1. A Tisza-tavi Turisztikai Régió, méretét tekintve hazánkban a legkisebb turisztikai régió, jelentőségét ennek ellenére mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a két statisztikai régió határvonalán lévő Tisza-tó köré többé-kevésbé önálló turisztikai régió alakult ki. A régió

területéhez 68 település tartozik hozzá, de a Tisza-tó régiójának területe nem esik egybe a nemrég, 2003-ban alakult, Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács 73 települést magába foglaló működési területével. A Tisza–tó turisztikai régiója a hét statisztikai régió mellett kialakított két turisztikai programrégiók egyike. A Tisza-tó névadója a kiskörei duzzasztó megépítésével létrejött hatalmas vízterület, ami 127 km² területű lett. A Tisza-tó ekképp fiatal létesítmény, jelenlegi duzzasztási szintjét igazából mindössze alig 30 éve, 1978-ban határozták meg. A terület arculata az óta is, folyamatosan változik, rendeződik. Ismerje meg Ön is azt a gyönyörű élővilágot, ami a Tisza-tó területén kialakult!

A Tisza-tó születése

Tisza-tó az 1967–73 között felépült, Tisza II. Vízlépcső üzembe helyezésekor, a Tisza folyásába történő mesterséges beavatkozás eredményeként keletkezett. Tisza-tó létrehozásának célja elsősorban a víz hasznosítása volt, idegenforgalmi hasznosítás Tisza-tó kialakításakor csak sokadrangú szempontként jelent meg. Tisza-tó ekképp csak nevében és látványában tó, a Tisza folyó szeszélyességének és az emberi beavatkozás következményeinek egyaránt kitett, síkvidéki átfolyásos tározó.

Túrázás a Tisza-tónál

Bemutatjuk Önnek a Tisza-tó és vidékének néhány szép túracélpontját, ajánlva mindezt a gyalogos, vízi és kerékpáros túrázóknak egyaránt. A Tisza-tó önmagában bizonyítja, hogy szépség, látnivaló, érdekesség az Alföldön is található. Ismerje meg hazánk egyik legszebb tavát és környékét, tapasztalja meg a természetjárás különleges élményét a Tisza-tó környékén! Változatos, értékes, ritka fajok százait magába foglaló páratlan, védett élővilág, egészséges, kristálytiszta víz: ez a Tisza-tó!

Ha Ön szeret horgászni, Tisza-tó a legjobb választás, mert tele van egészséges, sokféle, szapora hallal. Karikakeszegek, valamint számosan ezüstkárász, csuka, ponty fogható a Tisza-tó vizében, emellett megtalálhatóak a távol-keleti tájak halfaunájának tagjai is: a pettyes busa, fehér busa és a fehér amúr.

 A gyermekek számára igazi kalandélmény az érdekesebbnél érdekesebb kétéltűek, hüllők megfigyelése. Ha gyönyörű, érdekes természetfotókat szeretne készíteni, válassza a Tisza-tó varázslatos világát! Felvételeire bárhol büszke lehet majd. A holtágak, kubikgödrök, mocsarak a kétéltűek és a hüllők kedvelt lakóhelyei a Tisza-tó területein, felfedezésük, megfigyelésük a legkisebb, akár egynapos kalandtúrát is igazán izgalmassá teszi kicsiknek-nagyoknak. Szapora a tavi béka, kisebb számban honos a kecskebéka is, s jellemző a vízisikló és a mocsári teknős. Tisza-tó környékén számos madárfaj talál fészkelési lehetőséget, gyakran látni ritka, védett madárfajok egészséges, szép példányait, melyek mind fotótémának, mind hasznos, emlékezetes látványul szolgálnak a gyermekek számára is. A Tisza-tavi Madárrezervátum területén, kilenc élőhely típusról 199 madárfaj található meg: a legideálisabb, észrevétlen és élvezetes környezetismeret órát lehet megtartani itt, a tanulócsoportok és családok számára is felejthetetlen élmény. A kanalas gém, a szürke gém, a kárókatona, az üstökös gém, a nagy kócsag, a kis kócsag, a bakcsó, a batla, a barna kánya, barázdabillegető, az erdei pinty például mind megél itt békességben, általában szem lőtt vannak, jól megfigyelhetőek. Kuriózumnak tekinthető itt az erdei gémtelep is. A madárrezervátum országos jelentőségű, védett természeti érték, mely, az egész Tisza-tó természetvédelmi körzetével együtt, hozzátartozik Európa legfontosabb természetvédelmi területeihez, s nemzetközileg is védett.

Érdekességek, szemelvények: Milyen volt a mai Tisza-tó vidéke a legrégebbi időkben?

A jelenlegi Tisza-tó vidéke az újkőkoróta lakott terület. Nevezetes rézkori kincslelet került

elő Tiszaszőlősön, s népvándorlás kori leletek is nagy számban előkerültek a folyó menti árvízmentes magaslatokon.

Tisza-tó napjainkban kedvelt úticélja nemcsak a horgászoknak, a vízisportok szerelmeseinek, hanem kiváló kirándulóhely gyermekes családoknak is. A környék nevezetességei, sok falu megőrzött népi kulturális emlékei tovább színesítik a tartalmas kirándulást, ha Ön a Tisza-tó vidékét választja.

Tisza-tó kiválóan alkalmas vízitúrákhoz, a tó körül pedig gyalogos és kerékpáros felfedezések egyaránt tehetők.

Települések a tó környékén, látnivalók

 

Poroszló: az egyik legérdekesebb falu a Tisza-tó partvidékén.

Talán ott, ahol egykor Árpád honfoglaló magyarjai tábort vertek, vagy ahol 1455-ben kapott mezővárosi rangot, ünnepeltek a poroszlóiak elődei. Utóbb birtokossá vált Bornemissza Gergely, Gárdonyi regényhőse is, s ismerkedésünk a Tisza-parttal a folyó jobb partján máris érdekes tényekkel kezdődik. A csendes kis faluban, Tisza-tó partján kellemes strand, kemping, vízi sporteszközök várják a kirándulókat, s Ön sem fog csalódni, ha idelátogat.

Sokan a Tisza kapujának nevezik Poroszlót, ahol az ottani tájház, tele érdekességekkel, várja az érdeklődőket. A poroszlói tájház a Kossuth u. 25. –ben található. Poroszló az elmúlt években jelentős mértékű turisztikai fejlesztésekbe fogott és mára fogadók, apartman házak és egy elegáns kastélyszálló is az ide látogatók rendelkezésére áll. A közelben gyógyfürdő is található, ami a tó mellett szintén az egyik legvonzóbb célpont, érdemes felkeresni. A poroszlói Graefl kastély ma pompás szálloda, elegáns, ám baráti árakkal és sokféle kedvezményes csomaggal várja Önt és családját, sőt, a kastélyszálló kiváló esküvők, családi ünnepek, előadások, konferenciák számára is. Gyönyörű parkjában ritka és egzotikus növényfajok tucatjai találhatóak.

A Tisza-tó mentén található a Poroszlói Tanösvény, melynek segítségével Ön is igazán élményszerűen tekintheti meg a tó természeti szépségét, növény- és állatvilágát. A

Tanösvényhez Poroszló Tisza parti részéről, ahol a kikötő és kemping is várja az ide látogatókat, bérelt csónakokkal lehet eljutni. A tanösvényre látogatók száraz lábbal, a víz fölé ácsolt pallóúton tehetik meg a néhány kilométeres kellemes sétát. A séta során két madárfigyelő házikó és egy kilátó segítségével minden apró részlet megfigyelhető a tó élővilágából, s ha távcsövet, zoomos fényképezőt, kamerát hoz magával, sokkal több részletet megfigyelhet, megörökíthet.

Sarud az egyik olyan Tisza-parti településsé vált, ahol a környező városokból az iskolák, üzemek üdülőket, hétvégi pihenőket hoztak létre.

Nagyon kellemes az itteni strand, strandja, és a gáton túl kempingek is várják a látogatókat, a nyaralás, üdülés nagyon szép itt.

Tiszanána – Dinnyéshát

 

A Tiszanána név első fele a Tiszára utal, a Nána pedig eredetileg személynév volt. A településhez tartozik a Tisza mellett fekvő üdülőterület, Dinnyéshát, aminek csónakkikötője több száz vízi jármű befogadására alkalmas. A kikötő közelében szabadvizű strand található.

Délről határolja a falut a fürdésre és horgászásra is alkalmas folyónk, a Tisza. Kedvelt üdülőterülete a Dinnyés-hát, itt nagyon sok jó szállás található. Az üdülőterület nagyjából 5-6 km-re van a falutól. A dinnyés-háti strand az egyik legjobban kiépített és legszebb fürdőhely a folyó partján, pihenés, nyaralás szempontjából ideális. Tisza–tó körzetében tehát a Tisza folyó menti strandok és horgász, halászhelyek is bővítik a kínálatot. A faluközpont két temploma közül a református templomok megőriztek valamit középkori formájukból, érdemes őket megtekinteni, egy kirándulás, üdülés igazán hasznos lehet ezzel a programmal itt.

Kisköre

Kisköre majdnem hétszáz éves múltját kevés fennmaradó építészeti emlék őrzi. A Tisza-tó legnagyobb Heves megyei települése.

A település legrégibb építménye az 1777-ben, barokk stílusban épült római katolikus templom, ennek érdekessége a kőből épült toronysisak. Belső berendezési tárgyai közül eredetiek a tölgyfából faragott padok, a fából faragott barokk szószék, a kagylómotívumokkal díszített oltárszekrény és a keresztelőkút szoborcsoportja. Érdemes üdülés, nyaralás során megtekinteni.

A népi értékeket, a népi iparművészet emlékeit a Falumúzeum gyűjteménye őrzi. A múzeum 1987-ben nyílt meg, tízéves gyűjtőmunka során gyűjtötték össze az alapját képező tárgyakat. A korhűen felújított és eredeti tárgyakkal berendezett ház 1856-ban épült. Három helyiség van benne. A tisztaszoba és a konyha berendezése egy múlt századi földművelő család berendezési tárgyait mutatja be. A hátsó szobában népi agyagedények, szerszámok, szőttesek találhatók. A szoba közepén áll a szövőszék, a látogatók ki is próbálhatják. Az utazás során a pihenés, üdülés még tartalmasabb, ha ilyen érdekes helyi nevezetességeket is megtekint, esetleg kipróbál a család apraja-nagyja.

Itt található a vízlépcső, melynek működése megtekinthető, de csak engedéllyel, túravezető vezetésével. A vízlépcső működése és az esetleges zsilipelés is jól megfigyelhető a vízlépcső mögötti közútról, érdekes élményt nyújt a vízen érkezők számára a zsilipelés. Ne hagyja ki az élményt üdülés alkalmával, s igazán felejthetetlen lesz látványában, hatásában a pihenés, túrázás során. A vízlépcső valójában duzzasztómű, mely a Tisza folyó hajózhatóságát teszi lehetővé.

Abádszalók

A Tisza bal partján, Kiskörével szembeni parton épült. Abádszalók számára nagyon fontos a Tisza II. vízlépcső, s a folyó kiskörei duzzasztása.  A faluházban számos érdekes, különleges tárgy megtekinthető, az István király u. 41. szám alatt. A nyaralás során ezeket a kicsi, rejtett „kincseket” se hagyja ki! Így lesz igazán hasznos és maradandó élmény a legrövidebb üdülés is.

Abádszalók további különlegessége a Babamúzeum, ahol 200-nál több, a Kárpát-medence tájegységeire jellemző, népviseletbe öltöztetett babát tekinthetünk meg Abádszalóknál hullámzik a 14 négyzetkilométeres Attila-öböl vize. Itt található a Tisza-tó legnagyobb

strandja is.

Tiszaderzs

Ha Ön szeret vadászni, horgászni, Tiszaderzs nagyon jó választás lehet az Ön számára.  A község környéke kedvelt vadászterület, de a horgászok is szeretik. A kirándulások kedvelt helye a tiszaderzsi folyópart. Román stílusú temploma a XIII. században a domonkos rendnek épült, s a tűz pusztítása miatt mára csak a romjai maradtak meg, a templomrom az Ady E. u. 3. –nál található.

Tiszafüred

Tiszafüred a Tisza fontos átkelőhelye, vasúti és közúti csomópont is. Az 1984-ben várossá vált Tiszafüred a Tisza-tó melletti települések fővárosa.

 Tisza-tó vidéki üdülőterület központja, az ökoturizmus célpontja is egyben. Termálfürdője igazi vízgyógyászati kultúrát jelent itt, magyarok és külföldiek is nagy számban látogatják. Ha érdeklik a vidéki wellness lehetőségek, pihenés, üdülés, kikapcsolódás céljára Tiszafüred ideális. Rengeteg nagyon jó wellness program, szolgáltatás van itt. Tiszafüred környéke védett természeti értékekben gazdag terület.

A Tisza-tó tiszafüredi vidéke a Hortobágyi Nemzeti Park megalakítása óta védett terület, és a mintegy 7000 hektárnyi védett térség több mint fele az ökoturizmus céljait szolgálja. A tó középső része, vagyis a Tiszafüred, Poroszló, Sarud és Tiszaderzs közötti terület a vízi túrák ideális helyszíne, mindegyik település kiválóan alkalmas szállás, túrázás és kempingezés szempontjából is. A város határában vannak a pusztakócsi mocsarak, az azokhoz tartozó Fekete-rét nádrengetegében mintegy kétszáz madárfaj él, megfigyelésük bármilyen távú izgalmas túra során jó program, akármilyen kirándulás, pihenés, üdülés programban érdekes színfolt lehet, érdemes megnézni a madarakat. Az európai jelentőségű madár élőhely szigorúan védett, a terület éppen ezért csak a Hortobágyi Nemzeti Park engedélyével látogatható. A településen évszázados hagyományai vannak a kézműves mesterségeknek, híres a tiszafüredi fazekasság, a bútorkészítés és a kosárfonás is. Számos emlék maradt fenn, ezek megtekinthetőek. Itt működött ezen kívül Magyarország leghíresebb nyereggyártó műhelye is. A mesterségek emlékét, a tárgyakat a Hortobágy Nemzeti Park Nyugati fogadóházában berendezett kiállítás őrzi, ott mindenféle érdekesség megtekinthető, s egy pár napos üdülés, pihenés során is rengeteg új élményt szerezhet a család.

Tiszafüreden van a klasszicista stílusú Lipcsey-kúria, ahol 1949-ben nyílt meg a Kiss Pál Múzeum, amely az első falumúzeum volt Magyarországon.

Tiszafüreden található még a népi klasszicista építészet több oszlopos, tornácos emléke közül a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház, ami eredetileg is fazekasműhely volt. Két generációs fazekasok, a Nyúzó család élt ebben az eredeti XIX. századi bútorokkal, eszközökkel berendezett kis házikóban. A ház és a műhely eredeti látnivaló, amely a korabeli fazekasságot bemutatja.

A kemping felé vezető úton érdemes megtekinteni a neobarokk Kemény-kastélyt is, a kastélyt is korabeli bútorokkal rendezték be, parkja pedig védett, tele van ritka növényekkel.

A Tiszafüredi Termál és Gyógyfürdő az üdülőterület része ugyanúgy, mint a kényelmes kemping, modern és nagyon vonzó úti cél. Az üdülés, pihenés során a gyógyfürdő kipróbálásával, egy kellemes fürdőzéssel, wellness szolgáltatások igénybevételével Ön egészségét is támogatja, amellett, hogy sokoldalúan kikapcsolódik.

 

Cimkék: : Tisza tó környéke, Tiszai turisztikai régió

Nyomtatás E-mail

Iratkozz fel az Elitszállás hírleveleire
Partly Cloudy
Budapest

Partly Cloudy

21°C

  • 07 May 2018

    Mostly Sunny 32°C 20°C

  • 08 May 2018

    Sunny 31°C 16°C

INFORMÁCIÓK

Panaszkezelés

Ügyfélszolgálat: (8:00-21:00)

Tel.: +36 30 944 9334

Hibabejelentő

E-mail: szallas@elitszallas.hu