Szálláskeresés

2023-10-01
2023-10-02

A Velencei-tó, a Napfény tava

A Velencei –tó,(mely méretében harmadiknak számít hazánk természetes tavai között) Magyarország középső területén, Fejér megyében található.

Turisztikai szempontból nagy előny a jó megközelíthetőség, akár vasúton akár közúton könnyen és gyorsan eljuthatunk ide az ország fővárosából vagy akár az egykori koronázási székhelyről (Székesfehérvár) indulva, hiszen mindkettő közel esik a tóhoz.

 A Velencei –tó, amelynek partjain nagyon sok kiváló hotel, szállás található, a fővárostól csak ötven kilométerre van, Székesfehérvár pedig mindössze 15-20 kilométer távolságra fekszik. A hotelek, szállások szempontjából nagyon jól ellátott Velencei –tó körzet elérhető könnyen és gyorsan az M7-es autópályán.

 E remek turisztikai körzet, a Velencei-tó és a Velencei-hegység is északkeleti és délnyugati irányban terül el, elhelyezkedése olyan, mint a Balatoné, pár különbséggel. A Velencei –tó északról a Velencei-hegység, délről a Mezőföld síkság által határolt terület. A Velencei-hegység északi oldala mellett található a Zámolyi-medence, onnan pedig elérhető a Vértes. A Velencei –tó partján üdülő vendégek a közeli szép tájakon túrázhatnak is, a programokat az itteni hotelek, szálláshelyek, rendszeresen megszervezik és támogatják.

A Napfény tava elnevezés abból adódik, hogy a napsütéses órák száma mintegy 2050-re tehető egy évben. Ennek, valamint az igen sekély víznek (átlagosan csak másfél méteres vízmélységgel számolhatunk) köszönhető, hogy Európa egyik legmelegebb tava (26-28 Celsius fok) a Velencei-tó, ezért is olyan gyorsan épültek ide hotelek, minőségi szállások. A Velencei-tó jellemzője emellett még az a körülmény is, hogy az ásványi anyagok (nátrium és magnézium) nagy mennyiségben megtalálhatóak a vizében, melyből adódóan kiválónak számít a Velencei-tó vize a legyengült szervezetet felfrissítésére, regenerálására, ezért a helyi wellness hotelek mellett a kisebb szállások is nagyon sokoldalú és minőségi wellness szolgáltatásokat tudnak Önöknek nyújtani a Velencei-tó minőségi vizének köszönhetően is. Mindez azt eredményezi, hogy a Velencei-tó nemcsak fürdésre, sportolásra kiváló, hanem ezeken túl jól alkalmazható a vize reumatikus fájdalmak gyógyítása során, a hotelek és szállások sokféle modern szolgáltatással állnak az Önök rendelkezésére, sok kedvezménnyel is. A Velencei-tó partján rendelkezésre állnak a legmodernebb gyógyászati szolgáltatások, melyeknek igénybevételére kiváló hotelek, szállások területén van lehetőség.

A Velencei-tó 24,2 négyzetkilométernyi területű és 10,8 kilométer hosszú és változóan 2-3,5 kilométer széles. Ez a fürdésre és vízi sportokra is igencsak alkalmas tó melynek egyharmad részét nádas fedi igen sekély, mert átlagosan a vízmélység a Velencei-tavon 1,89 méter.

Jelentősebb települései,  főbb látnivalói

 

Gárdony városról elmondható, hogy országos jelentőséggel bíró üdülőterület, csaknem a tó déli partvonalának egészén végighúzódó, mind közigazgatási, mind pedig ellátó,- és idegenforgalmi centrumként egyaránt nagyon fontos szerepet betöltő település.  A város a Velencei-tavi üdülőkörzetben a legnagyobb településnek tekinthető, ahol mind a kereskedelmi, mind pedig a kulturális élet igen gazdag, a nagy áruházláncok tagjait és a patinás kis üzleteket egyaránt megtalálhatjuk. Sok hotel és kemping, kisebb szállás is található e Velencei-tó menti kis kellemes városban, a nagyszámú étteremmel, vendéglővel és csárdával egyetemben, a hotelek pedig a Velencei-tó partján ebben a városrészben is szerveznek az érdekességek megtekintésére programokat.Nagyon jól megközelíthető, hiszen jelentős közlekedési útvonalak keresztezik egymást Gárdonynál, mely mintegy kapuként szolgálhat a Dunántúlra. Ha a látogató a fővárosból igyekszik ide, negyvenöt kiló métert kell megtennie, aki Székesfehérvárról érkezik, mindössze húsz kiló méter az ú

A kertvárosi jelleget Agárd képviseli, ahol nagyon sok a hétvégi ház, élénk az idegenforgalom, hiszen a hotelek és szállások egész regimentje található a közelben. Agárd városrész méltán nevezetes a fedett termálfürdőjéről, mely egész évben nyitva tart, termálvize ásványi anyagokban (nátrium, kálium, kalcium, magnézium és kén) nagyon gazdag, 60-68 Celsius fokot eléri a feltörő opálos termálvíz hőfoka.

 A fürdő vizét gyógyvíznek minősítették 1999-ben, minthogy kedvező élettani hatása bizonyos mozgásszervi, nőgyógyászati, betegségek esetében orvosilag igazolt. Agárd városrészben a hotelek és szállások sokféle modern szolgáltatással találhatóak meg itt, a Velencei-tó partján az Önök rendelkezésére állnak rendszeres programjaikkal, akcióikkal, közülük különösen számottevőek a gyógyászati célú szolgáltatások, melyek a helyi termálvízre épülnek. A gyógyfürdő területén olcsó, de jól felszerelt motelt és kempinget is találnak az érdeklődők.

Nem csak a gyógyulni vágyó üdülővendégek találják meg számításukat Agárdon, a helyi Pop- strand, a fiataloknak, családosoknak nyújt kellemes kikapcsolódási lehetőséget, nevezetes a Sport Beach is, ahova a szabadtéri koncertek idején, és sportversenyek alkalmával fiatalok sokasága látogat el, de szép számmal jelen vannak a nosztalgiázó idősebbek is. Ilyenkor a helyi színvonalas hotelek, szálláshelyek vendégéjszakái is telítettebbek, ez viszont soha nem megy a kényelem rovására.

 Itt is, mint mindenütt a Velencei-tó déli partszakaszán, a fövenyes, sok játszótérrel ellátott strandon, élénk, pezsgő az élet, a Velencei-tó vize igen sekély, kellemesen meleg, biztonságos fürdőzést tesz lehetővé a kisgyermekes családok számára is. A mozgalmas strandélet fiatalokat vonz a Velencei-tó partjára, hiszen rendszeresek a koncertek, híres popsztárok jönnek minden nyáron, idevonzva a rajongók széles tömegeit, különösen sok látogatót vonzanak az Agárdi Dance Beach rendszeres táncos-zenés programjai, melyeket széles körben támogatnak a helyi hotelek, szállások. Ez az egyik legdinamikusabb rendezvény a Velencei-tó partján. Ezen kívül rendszeresek a különféle sportrendezvények, gyermekprogramok, folklórműsorok a strandon.

Nagy élmény egy hajókirándulás a Velencei-tó vizén, tüneményes panorámát nyújt a Velencei hegység pazar látványa, jól megközelíthető hajóval a nádasok sokszínű világa is, s ha mindez nem lenne elég, e kirándulóhajók némelyike, úszó szórakoztató központként üzemel. A Madárrezervátum térségétől eltekintve e hajókkal eljuthat a kiránduló a Velencei-tó bármelyik részére. A Velencei-tó partján üdülő vendégek séta hajókázhatnak a tavon az év legnagyobb részében, a hotelek, szállások közel vannak.

Magyarország egyik kiemelt üdülőövezetének minősített területén fekvő Gárdony város környéke, az ökológiai értékek tárházát képviseli, minthogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tájvédelmi Körzet részéhez tartozó Velencei-tavi Madárrezervátumot látogathatjuk meg itt, melyről elmondható, hogy mint fontos értéket képviselő vízi vad menedék, Európai szinten is számon tartott, védett terület. Ennek, a tó nyugati öblében elhúzódó Vizi ökológiai rendszernek egyedi jellegzetességei az úgynevezett úszólápok. A hotelek, szálláshelyek tájékoztatnak az ökotúrákról a Velencei-tó e partvidékére, mely csak előzetes bejelentkezés útján látogatható. A Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület, a városrész nyugati határvidékén található a Natúra 2000 részét képezi, legnagyobb részét nádrengeteg fedi. Védett növény és állatfajok sokasága számára ideális ez az élőhely.

Velence, a Napfény Tavának is nevezett Velencei- tó, névadó kisvárosa, mely már a kelta időktől kezdve, folyamatosan lakott hely volt, a Velencei-tó északkeleti oldalán, kavicsturzásokon jött létre, a Vereb–Pázmándi vízfolyás mellett, mely itt ömlik a Velencei-tóba. A hotelek, szállások meglehetősen változatosan elérhetőek a környékén.

Velence, ez a Fejér megyei település a Velencei-tó egyik turisztikai szolgáltatások szempontjából különösen jelentős szerepet betöltő üdülőcentruma, ahol nagyszámú minősített hotel és szállás található, mintegy patkó alakban fogja közre a Velencei-tó északkeleti nyúlványát, részei: Velence fürdő (délen elhúzódó, üdülőtelep), Velence, Óvelence (mindhárom részén egy-egy hajókikötőt találunk). Ez a kisváros, a hotelek, szállások számát, minőségét tekintve nagyszerűen ellátott modern település, egy időben a legjelentősebb idegenforgalmi centrum volt a Velencei-tó partján, mely szerepet manapság Gárdony képviseli.

A település bevételének legnagyobb hányadát az idegenforgalom teszi ki, melyet elsősorban a minősített hotelek, szállások nagy száma képvisel, valamint jelentős gazdasági tényezővé vált, az egyre több betelepülőnek köszönhető építőipari fellendülés.

A halászat, horgászás, ma is jelentős Velence városában, hiszen a Velencei-tó világához hozzátartozik a halászat, horgászás fogalma is, minthogy vízfelületének csaknem kétharmadnyi területét értékes nádas takarja, nagyon gazdag a halállománya a tónak, amely ideális élőhelye sok hazai halfajnak.  Habár már igen régen, 1890-ben megalakították itt a Velencei-tó partján a Velencei tavi Halászati Társulatot, ma már nem itt van a Velencei-tó halászatának a központja, a hajdan oly gyakori, vízre futó udvarokat, bárka tárolókat, jégvermeket, felváltották a parkosított nyaralók épületei. Azonban napjainkban is a nádasok, nádszigetek környékén, és Velencei-tó nyílt víz tükrén is gyakori látvány a ringatózó csónak, bene a horgásszal. A sok kitűnő hotel, szállás, étterem étlapjáról nem hiányozhatnak a helyi halételek sokféleségei.

Ha Velence városáról beszélünk, feltétlenül ki kell térnünk a tavi hajózás jelentőségére, hiszen három hajóállomás is található e kisvárosban, a Velencei-tó partján.

A Velencei –tó partján az aktív pihenést előnybe részesítő kirándulók, turisták a közeli szép tájakon túrázhatnak is, a programokat az itteni hotelek, szállások rendszeresen megszervezik és támogatják. Népszerű a lovagoltatás, a kisgyermekek nagyon szeretik a póni lovaglást, minderre, valamint lovas túrák szervezésére mind több és több lehetőség nyílik a Velencei-tó partjainál. Mind több színvonalas hotel, szálláshely szervez lovas túrákat a Velencei-tó környékére. A természetes vízfolyásokban, erdős hegyekben szelíd lankákban bővelkedő táj a maga egyedi állat-és növényvilágával, az a hely, ahol érdemes hosszú sétákat tenni, eljutva egészen az Angelika-forráshoz is, felkeresni Molla Szadik, török szerzetes síremlékét (a XIX. században élt Velencén Molla Szadik), felsétálni a Bence-hegyre, onnan élvezve a Velencei-tó panorámáját. A hotelek, szálláshelyek gondolnak a kerékpáros turistákra is, szervezett túrákon körülkerekezhető a Velencei-tó, a jól kiépített kerékpárutakon.

A következő helyszíne, a Velencei-tó körül tett képzeletbeli túránknak, Kápolnásnyék, ez a Velencei-tó északkeleti nyúlványánál, a Velencei-hegység alatt elterülő település. A Velencei-tavat tápláló egyik jelentős vízfolyás (Vereb–Pázmándi) halad a közelben, melybe itt, Kápolnásnyéknél ömlik bele a Cibulka nevű patak. A minden kényelmi szolgáltatással rendelkező szállások, hotelek nagy számban megtalálhatóak e település környékén is, itt a Velencei-tó körzetében.

Kápolnásnyék települését a Velencei-tó kapujának is nevezik, hiszen a főváros felől érkezők itt keresztülhaladva érik el a Velencei-tó partvidékét.

A mai Kápolnásnyék területén már ősidőktől fogva folyamatosan lakott hely volt, a régészeti és történészeti kutatások igazolták, hogy laktak itt kelták a bronzkorban, majd a későbbiekben letelepedtek más, országunk történetére jellemző népek, mint a római kor emberei, a népvándorlás kori törzsek, mint a longobárdok. Nagyszámú leletegyüttes utal az avar jelenlétre, jelentősek a honfoglalás kori időkből származó (900 körül) letelepedések nyomai. Az itt nyaralók, turisták, nyaraló vendégek, ha jobban meg szeretnék ismerni a Velencei-tó e Kápolnásnyék környéki történelmi jelentőséggel bíró területet, feltétlenül látogassanak el a Székesfehérvári István Király Múzeumba. A Velencei-tó partjainál a sok minősített hotel, szálláshely között bőven találnak olyat, ahol egyben magas színvonalú idegenvezetői szolgáltatást is ajánlanak, nem drágán.

E Velencei-tó környéki településen Helytörténeti Kiállítás Működik. A látogatók itt járva, a történelmi érdekességek felvonultatása mellett, képet kapnak a Velencei-tóval kapcsolatos ökológiai sajátságokról, melyek egyik jellegzetessége az úszóláp. Betekinthetnek az érdeklődők a tó élővilágába, az ökológiai értékek tárházát képviselő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tájvédelmi Körzet részét képező Velencei-tavi vízi vad menedéknek számító Madárrezervátum életébe. Az ismeretszerzés mellett a helyi kellemes szálláshelyek a pihentető nyaralást, kikapcsolódást többféle árszínvonalon és többféle profilban kínálják.

A Velencei-tó északi partjainál északkelet-délnyugati irányban elnyúló Velencei hegység keleti lankás dombjain fekszik Nadap, melyen keresztül a vértes felől jövő, és Lovasberényen átutazó turista eljuthat a Velencei-tó partjaira. Nadaptól csak egy-két kilométeres távot kell megtenni, hogy az üdülőövezetbe jussunk, ahol meglehetősen változatosan elérhetőek a hotelek, szállások.

Nadapot, ezt a Velencei-tó környéki úti falu alaprajzú települést a Velencei-hegység keleti végénél találhatjuk. A 320 m magas másodlagos vulkáni csonkakúp, a Templom-hegy, és a 242m-es tönkmaradvány, a Gécsi-hegy között terül el, ez a magasan elnyúló gránittönk-hegységben, a legtagoltabb részen fekvő, Velencei-tó környéki település, melynek a tengerszinttől számított magassága 202 m. A térség földrajzi, geológiai szempontokból sok érdekességgel bír. Azok a turisták, akik nemcsak a fürdőzés, a Vizi sportok örömeit keresik a Velencei-tó változatos partjainál, szemrevételezhetik ezt a geológiai szempontból is nagyon változatos vidéket, élvezve a természeti szépséget, a nyugalmat, a jó levegőt, ha ellátogatnak Nadapra. A Velencei-tó partjainál található szállások, hotelek gyakran szerveznek kirándulásokat, túrákat ide, a Velencei hegység változatos vidékére. E Velencei-tó környéki településen, Nadapon, felkereshetik a turisták, a geodéziai mérések alappontjaként szolgáló szintezési pontot. Innét kitűnően megközelíthető a sok színvonalas hotel és szálláshely.

Sukoró kedvelt turista célpont a Velencei-tó partjainál, ahonnan a hotelek, szállások könnyen, gyorsan elérhetőek, a közeli Angelika-forrás is, a Velencei-tó parti ingókövek (Gyapjaszsák) vagy a Likas-kő érdekes formájú gránit sziklái. A hajdan volt erdőségekből (zárt tölgyes) mára kevés maradt, jelenleg mindössze kb. 208 hektár erdőterülete van a hegységnek.

A természetes vízfolyásokban, erdős hegyekben, bővelkedő Velencei hegység tájaira érdemes ellátogatni mindazoknak, akik az ökoturizmus hívei, megcsodálhatják a természeti szépségeket, az egyedi növényvilágot a Velencei-hegységben vezető mintegy 53 kilométeres túraútvonal mentén. A Velencei-tó környéki hotelek, szállások gyakran szerveznek a Velencei-hegység természeti szépségeit, érdekességeit bemutató túrákat. A lovaglás nagyon népszerűvé vált a Velencei-tó nyaralóinak körében, amire mind több a lehetőség a környék településein, ahol a hotelek, szállások meglehetősen változatosan elérhetőek.

 A Sukorói Lovas központról köztudott, hogy a lovas oktatást több szinten és magas színvonalon végzik a szakemberek, akik nem csak az alapszint elsajátításában segítenek, hanem a tanulók jó része eléri a közép-és haladó szintet is. Foglalkozik a lovarda felnőttoktatással, gyermekek oktatásával, kezdetben a tanulókkal futószáron vezettetik a lovakat, karámlovaglással gyakorolnak, az ügyesebbek lovasversenyeken vehetnek részt.

A Velencei-tó északi partjának jelentős üdülőhelye, a nemzeti történelmünkben kiemelkedő szerepet játszó Pákozd, úti faluból vált később több utcával rendelkező szalagtelkes településsé.

A Velencei-tó hullámai turzásokat alakítottak ki, lerakva az üledékréteget a tó partjai közelében, ilyen kavicsturzásokon jött létre a Velencei-tó észak nyugati partjainál, Pákozd is, melyről elmondható, hogy hotel, szállás szempontjából kiválóan ellátott modern település a Velencei-tó partján. E Velencei hegységben, a tóparthoz csak néhány kilométerre fekvő csendes település nagy előnye, a jó közlekedési adottságok megléte, mind Budapest, mind pedig az egykori koronázó városunk, Székesfehérvár könnyen elérhetőek, a kis távolságból és a jó közlekedési infrastruktúrából adódóan. Sok kiváló hotel, szálláshely van a környéken, a legkülönfélébb egészséges és modern szolgáltatásokkal, családi és csoportos, valamint ünnepi kedvezményekkel.

Ha a Velencei hegység e vidékét tekintjük, csodálatos, egyedülálló természeti szépségekben (Ingókövek), bő vizű patakokban, forrásokban (Anikó és Angelika forrás) bővelkedő tájra lelhet a kiránduló, külön említést érdemelnek a vulkanikus kőzet pozitív hatásai, az egészséges hegyi levegő, üdítő tisztasága. A kirándulók kipihenhetik a túrák fáradalmait, a helyi, kényelmes szálláshelyek valamelyikén, vagy a part menti minősített hotelek egyikében. Érdemes hosszú sétákat tenni az elbűvölő környezetben fekvő, közeli Bella-tónál, vagy felkeresni az egykori kelta népesség jelenlétére utaló bronzkori földvár sáncmaradványait, a külső erdőben. A hotelek, szálláshelyek várják Önt és családját, barátait, üzleti partnereit egész évben a Velencei-tó partján.

 

Cimkék: : Velencei tó, Velencei tó

Nyomtatás E-mail

Iratkozz fel az Elitszállás hírleveleire
Partly Cloudy
Budapest

Partly Cloudy

21°C

  • 07 May 2018

    Mostly Sunny 32°C 20°C

  • 08 May 2018

    Sunny 31°C 16°C

INFORMÁCIÓK

Panaszkezelés

Ügyfélszolgálat: (8:00-21:00)

Tel.: +36 30 944 9334

Hibabejelentő

E-mail: szallas@elitszallas.hu